trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star
trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star trustpilot-star
4,61
Zeer goed
Gratis bezorging vanaf 10,-

Grind oprit

Sorteer op
Foto-tabel | Lijst

12 Artikelen

grindmat
19,00 15,70
Leverdatum berekenen...
grindmat gravel fix pro grijs 120x80 cm
17,55 14,50
Leverdatum berekenen...
grindmat gravel fix pro zwart 120x80 cm
17,55 14,50
Leverdatum berekenen...
pallet grindmatten anti-worteldoek
586,25 484,50
Leverdatum berekenen...
 • Veilig betalen
 • Snelle levering
 • 14 dagen bedenktermijn
pallet grindmat J50
945,00 780,99
Leverdatum berekenen...
pallet grindmatten met anti-worteldoek
574,00 474,38
Leverdatum berekenen...
grindmat gravel fix pro wit 120x80 cm
18,50 15,29
Leverdatum berekenen...
grindmat palletvoordeel
630,00 520,66
Leverdatum berekenen...
 • Veilig betalen
 • Snelle levering
 • 14 dagen bedenktermijn
grindmat pallet
935,00 772,73
Leverdatum berekenen...
gridmat J50 50x50 cm
15,99 13,21
Leverdatum berekenen...
grindmat g5
16,95 14,01
Leverdatum berekenen...
Grindmat donkergroen
22,50 18,60
Leverdatum berekenen...
 • Veilig betalen
 • Snelle levering
 • 14 dagen bedenktermijn

Oprit grind

Grind is een veelgebruikte bodembedekking voor opritten, parkeerplaatsen, paden en tuinen. Naast dat het stijlvol en tijdloos is, is het ook een goedkope en onderhoudsvrije oplossing. Een oprit van grind is redelijk snel aan te leggen en kun je na het lezen van dit artikel prima zelf uitvoeren!

Grind oprit aanleggen

De aanleg van een grind oprit is zeker niet alleen weggelegd voor hoveniers. Eigenlijk zijn er maar een paar stappen die je hoeft te volgen om een nette én stevige grind oprit aan te leggen.

 1. Fundering aanleggen Zorg voor een voldoende dikke fundering bestaande uit gebroken puin, grind of steen. Alleen dan voorkom je verzakking. Voor een oprit dient de fundering minimaal 25 cm dik te zijn. Aanbevolen wordt om de fundering af te dekken met een laag zand van minimaal 5 cm. Tel hierbij de dikte van de laag grind op en je weet hoe diep je de bodem af moet graven.
 2. Ondergrond egaliseren met trilplaat
 3. Anti worteldoek plaatsen Voorkom onkruid met anti-worteldoek. Het doek is lucht- en waterdoorlatend en onkruid kan er nagenoeg niet doorheen groeien. Handige tips voor het leggen van antiworteldoek vind je hier.
 4. Grindmatten plaatsen Grindmatten zorgen voor optimale toegankelijkheid doordat ze het grind stabiliseren en zo spoorvorming en kuilen voorkomen.
 5. Grind of split storten en egaliseren

Oprit met grind

Een oprit met alleen grind heeft vele voordelen. Zowel qua esthetisch oogpunt als gemak. Door de open structuur draineert grind zeer goed. Bovendien is het een goede oplossing voor een schuin aflopende ondergrond. Bezoekers hoor je altijd goed aan komen, dat is prettig voor wie angstig aangelegd is. En tot slot; de aanleg van een grind oprit kun je prima zelf en het is goedkoper dan de aanleg van tegels.

Oprit met grind en tegels

Grind is niet de meest ideale ondergrond om met hooggehakte schoenen overheen te lopen, evenmin op blote voeten en voor huisdieren. Daarom kiezen sommigen ervoor om een oprit aan te leggen met grind én tegels. Ze leggen dan bijvoorbeeld nog een looppad aan of plaatsen stapstenen tussen het grind.

Ondergrond voor grind

Zoals hierboven al benoemd is een goede ondergrond essentieel voor een stevige oprit met grind. Niet alleen de fundering is zeer belangrijk, ook het gebruik van grindmatten en het opsluiten van het grind heeft veel toegevoegde waarde. Daar lees je hieronder meer over.

Grind opsluiten

Wat je absoluut wilt vermijden is dat het grind naar verloop van tijd door je hele tuin verspreid ligt. Om dit te voorkomen raden we aan om het grind op te sluiten. Daar zijn diverse manieren voor, maar het meest gebruikt zijn borders van steen, kunststof of aluminium. Let er wel op dat deze tegen voldoende zijwaartse druk bestemd zijn.

Grindmatten

Bij de aanleg van een grindpad, oprit grind of parkeerplaats zijn grindmatten onmisbaar. Grindmatten zorgen voor een stevig en stabiel grindoppervlak waarin geen kuilen of sporen ontstaan. Hierdoor heb je er nauwelijks omkijken naar en het grind blijft goed toegankelijk voor zowel verkeer als voetgangers.

Grindplaten, ook wel splitmatten genoemd, bestaan uit een kunststof profiel met open cellen (vakjes). Deze vul je af met grind, split of kiezels. Per m2 is ongeveer 50 liter split of grind nodig. Zorg ervoor dat het laagje grind in ieder geval 1,5 tot 3 cm boven de plaat uitkomt, afhankelijk van de grootte van de steentjes.

Het is van belang om het juiste type grindmatten te kiezen. Het belangrijkste verschil zit in de uiteindelijke belasting van het grindoppervlak. Als er auto’s overheen moeten kunnen rijden, is een minimale druksterkte van 250 ton per m2 gewenst. Verder zijn er grindmatten met of zonder worteldoek verkrijgbaar. Grindmatten mét anti-worteldoek bieden een 2-in-1 oplossing waarmee je tijd bespaart tijdens de aanleg.

Grind voor oprit

Welk soort grind je kiest voor je oprit is geheel naar eigen wens. Er zijn diverse maten, soorten en kleuren te verkrijgen waardoor je het geheel kunt laten aansluiten op de rest van je tuin. Naast grind kun je ook kiezen voor split of basalt. Pas je keuze voor grindmatten aan op de maat van de vulling. Er zit namelijk veel verschil in de grootte van de gaten van de mat.

Fijn grind oprit

Fijn grind is heel geschikt voor de opvulling van open ruimtes langs paden en voor gebruik in siertuinen. Voor een oprit is grof grind meer geschikt. Fijn grind verpulvert als er grote druk op uitgeoefend wordt en het gaat tussen het profiel van je banden zitten. Kies echter niet té grof grind, dat rijdt niet prettig.